Vårtecken öppnade dörrar - Ulricehamns Tapetfabrik

Vårtecken öppnade dörrar

Cecilia Wiklund arbetar som formgivare i egen regi och som företagsinredare för IKEA. Första gången Ulricehamns Tapetfabrik kom i kontakt med henne var det med ett lika säkert som efterlängtat vårtecken i hand – ett mönster fyllt av vitsippor. Den skira blommans obändiga växtkraft innebar en brytpunkt för Cecilia personligen. Hur råder hon andra kreatörer i tapetdrömmar att agera?

Du har en gedigen bakgrund inom rumsgestaltning, är både anställd och driver eget – vad kan du leva ut i respektive roll?

Som företagsinredare på IKEA kan jag påverka och förbättra människors arbetsmiljö och lösa problem med hjälp av inredning – det är fantastiskt! Som tapetformgivare och egenföretagare är jag helt fri jag att skapa det jag själv tycker om och det jag vill berätta.

Tapeten Vitsippa var först ut för ditt egna varumärke som nu rymmer flertalet designer. Sitter den uppe på dina egna väggar?

Ja, jag bor i en lägenhet på söder i Uddevalla, nära till havet och strandpromenaden. Mitt kök går i beige, vitt och grönt och det går ihop med vardagsrummet, här har jag tapetserat med vitsipporna i en del av rummet. Hos kund har sett den i flera olika typer av rum; kök, vardagsrum, barnrum, hall och även på en toalett med målad panel. Det verkar som om vitsippan kan växa lite här och var!

Design TAPETVERK 1:2 Tapet Vitsippa
Design TAPETVERK 1:1 Tapet Vitsippa

Tapetverk är ett begrepp du använder. Vad menar du med det?

I mina tidigare anställningar har jag gjort hela tapetkollektioner om minst 30 blad och jag ville komma bort från det då det blir så stora investeringar åt gången. En tanke hade grott om att göra en designserie med mönster som skulle vara som enstaka verk, så kallade tapetverk och att de skulle jobbas igenom och de fick ta lite tid.

Det lirar fint med värderingarna hos Ulricehamns Tapetfabrik. Hur togs ditt initiativ emot?

Bra! De är ett härligt gäng, som jag är väldigt glad över att ha lärt känna. Unikt med Ulricehamns Tapetfabrik är att de verkligen kan sitt hantverk, de är otroligt lyhörda och proffsiga i allt de gör. Upplägget hos Ulricehamns Tapetfabrik passade mig perfekt.

“En obeskrivlig känsla av glädje och stolthet”

Vilket moment i designprocessen gillar du mest?

Färgsättningen är bland det roligaste i processen och när en tapet kommer ut ur maskinen, när allt stämmer, då får jag en obeskrivlig känsla av glädje och stolthet. Tänk att den lilla skissen man började med blivit ett mönster, som blev en tapet som någon kanske vill köpa och sedan klä sitt hems väggar. Det är hisnande.

Rent praktiskt, hur fungerar upplägget med beställningar och lagerhållning?

Jag lagerhåller Tapetverkets tapeter hos Ulricehamns Tapetfabrik. Så vid beställning, antingen från en butik eller min webbshop, hanteras och skickas de därifrån. Det är mycket smidigt och det fungerar väldigt bra.

Du tog steget med din “bukett” vitsippor och det föll väl ut. Hur råder du andra med tapetdrömmar att komma vidare?

Spara ihop pengar så att det går att satsa på ett par eller några mönster, så att det blir en liten kollektion att starta med. Ta kontakt med en tapetfabrik/producent och hitta ett samarbete som funkar för er båda. Gå inte ut för hårt utan bygg upp en större portfolio successivt. Ha tålamod och glöm inte att ha roligt på vägen. Det är en fantastisk process.

Vill du se mer av Cecilias tapetverk kika in här www.tapetstudion.se eller har du egna tapetdrömmar du vill förverkliga? Hör av dig till oss, vi guidar och hjälper dig gärna. Du når oss oss på telefon 0321-284 00 eller info@ulricehamnstapetfabrik.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss