Våra ränder i Annas händer - Ulricehamns Tapetfabrik

Våra ränder i Annas händer

Skåpbil är ett ord med rätt tvivelaktiga associationer, visst? Tanken dras åt ljusskygga näringar. Så låt oss säga van. Det engelska ordet andas mer frihet, nyfikenhet och äventyrslusta. Något ni kommer märka passar bra. Det är alltså en piggt gul- och vitrandig van som svänger upp mot Tapetfabriken denna kvittrande morgon. Tryckt på sidan av bilen – ett stort, kavat och bredbent A.

Från förarsätet vinkar Anna Starrén. Ny Local och uttolkare av Ulricehamns Tapetfabriks egna sortiment. Vi har ju ett sådant och med ojämna mellanrum, som nu, växer det. Givetvis är det våra fyra nya blockränder vi bett Anna och fotograf Lina Östling styla. På sitt sätt.

Annas randiga van fylld med godsaker
Anna Starrén - kreativ florist stylist javisst!

Samarbetet dem emellan går till som så att Anna, i egenskap av stylist; sakletar, sorterar,  strukturerar och ställer fram varpå Lina går efter och stökar till. Resultatet blir därefter. Alltså strålande.

Att Lina konsekvent och kattlikt tippar på tavlor och lampskärmar så att de hänger lite på sniskan. Rufsar om i kompositionen och propsar på närvaron av hästar och getter i bild. Det är bra slår Anna fast. Djurens närvaro skedde i samband med en fotning för vår
tapetkompis Studio Lisa Bengtsson.

Ytterligare en väns verk, vars tapet vi trycker, skymtar inuti lastutrymmet till Annas bil. Hela vanen är klädd invändigt i Långelid / von Brömssens grönrutiga tapet Picnic Grass. För så kan man också jobba med tapet. I bilen liksom i Annas egna lokaler i Tranemo är rekvisitan snyggt uppradad. Annat funkar inte.

Linas verk - en tavla på sniskan
Tapeten Lineup Chestnut i fin styling signerat Anna & Lina

Vi sitter ner i strax över en timme för en kopp kaffe. Nedan kan ni ta del av något av det vi berörde. Alla grenars potential till exempel. Liksom Anna och makens nästa gemensamma projekt och hur man bäst axlar huvudrollen i sin egen film.

När Anna vid vårt avsked trollar fram två krukor av ljusgula frasigt fyllda narcisser går det inte att hålla emot längre. Nu riktigt vill vi kalla arbetsbilen för skåpbil rakt av och hålla tummarna för att omedelbart kidnappas. Sålänge det är Anna som står för människorovet. Till hennes värld vill man mer än gärna svepas med.

Drömbilen tapetserad med tapeten Picnic
Anna - färgstark och innerlig i allt hon tar sig för

1 KOPP KAFFE, 7 FRÅGOR:

Både randen och rutan känns som dina, vilket mönster älskar du mest?
Att välja mellan ruta och rand är som att fråga vilken som är min favorit av mina barn. Det går inte! Båda är mina favoriter.

Att välja mellan ruta och rand är som att fråga vilken som är min favorit av mina barn. Det går inte!

Du jobbar just nu med Mönstermani – en utställning för Textilmuseet i Borås. Hur tänker du kring mönstermöten?
Ju fler desto bättre. Vissa mönster har förmågan att lugna varann. Det kan se omöjligt ut till en början men genom att flytta runt och addera fler och olika mönster lägger man pusslet. Till slut går det ihop.

Vår Färgmästare Thomas brukar beskriva våra färger som mättade, mustiga och
jordade. Friar en enhetlig palett månggifte när det kommer till mönster?
Ja! Ränder, rutor, blommor, grafiskt… Både era och era samarbetspartners färger går ganska ton i ton. Det är en bra förutsättning för att gå loss och låta mönstren mötas i rummet.

Hur skapar man djup och dynamik i en inredning?
Jag brukar tänka mycket kring ljus och mörker. Ungefär som jag gjorde när jag arbetade som
florist och komponerade en bukett. En mörkare nyans drar ögat till sig. Och så lite missmatch på det. För välmatchade rum blir slätstrukna. Det är som att äta en måltid där varje tugga smakar exakt samma. Tråkigt.

Har du något enkelt och handfast tips på hur man kan gå en ny årstid till mötes i sin inredning?
Grenar! Grenar som man kan hänga små saker i. Gräv där du står. Ta ett steg ut och plocka med dig en gren vars form du gillar. Alla grenar har potential och ogräs är också vackert. Om man tittar nära och på en enskild. Kirskålens till exempel. Supervackra.

Alla grenar har potential och ogräs är också vackert

Husbåten är ett projekt du och din man möttes i till 100%. Utöver att guppa runt i den – vad har ni för planer privat?
Vi ska bygga en lada som ska fungera som en studio för mig och min man. Det fanns en ladugård på platsen förr som tyvärr brann ner och gårdsbilden, och vi, behöver en lada. I den ska vi mötas.

Du iscensätter ditt eget och andras liv och verksamheter och har sagt att du lever som i en Feelgood-film, hur då?
Jamen om jag vaknar på morgonen, efter en halvdan nattsömn, och känner mig lite trumpen. Då kan jag ganska snart komma på att jag ju kan brygga mig lite kaffe, slå upp det på en termos och cykla ner mot sjön för en frukost på bryggan. Och då vänder måendet till det bättre.

Drömmarnas husbåt
Annas värld och klokskaper hittar du @starrensannan

Ränderna som Anna tolkat heter Lineup Chestnut, Lineup Lush Hills, Lineup Evening Swim och Lineup Reed. Alla färgsatta och med namn utifrån omgivningen runt vår hemstad Ulricehamn och sjön Åsunden. Är du nyfiken på våra ränder och Annas tolkningar så hittar du dem här.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss