Ulricehamns Tapetfabrik - vår start - Ulricehamns Tapetfabrik

Dammet la sig över valsarna för första gången på 170 år

I Ulricehamn har det funnits tapetproduktion sedan 1850-talet. I närmare 170 år har samtida tapetkonst strömmat från vår lilla stad vid sjön Åsunden i Västergötland. Våren 2018 höll hantverkstraditionen på att gå i graven.

Plötsligt stod valsarna till screentryck – och limtrycksmaskinerna stilla. Färgmästaren och mästertryckarnas unika hantverkskunnande togs inte längre i bruk och tidningsartiklar skrevs om hur Sverige blivit en producent färre. Ingen räknade med att produktionen skulle återupptas i annan regi.

Thomas Johansson, färgmästare och Anna Andén, VD på Ulricehamns Tapetfabrik.
Thomas Johansson och Anna Andén. Foto: Camilla Lundsten
Limtrycksmaskinen - en riktig skönhet

 

En oväntad och omtalad omstart

Två tidigare anställda i Sandberg Wallpaper tyckte annorlunda. Anna Andén och Thomas Johansson såg potentialen i fortsatt produktion. Tillsammans med entreprenören Håkan Mattsson, också han bördig från Ulricehamn, och med en vilja att göra något för sin hemstad, startades Ulricehamns Tapetfabrik.

Vy över vår screentrycksmaskin. Unik i sitt slag med fem tryckverk
Färgköket

Ett par samtal senare fanns nyckelpersonerna fanns åter på plats

Det krävdes inte många samtal för att få arbetsstyrkan till produktionen på plats igen. Att bevara arvet känns viktigt men den största lockelsen ligger i att skapa ett värdefullt nu – arbetsdagar som känns meningsfulla, och en strävan vidare som känns hållbar. Begreppet Framtidsfabrik är vårt eget och det säger något om verksamhetens önskan och riktning. Vi tror att traditionell småskalig produktion kan få finnas och frodas jäms med den storskaliga.

 

Vid uppstart såg laguppställningen ut så här. Med vår mentor och kära gamla chef Örjan Sandberg.

“Vi vill göra det här bra!”

Vi vill värna om alla i ledet. Vi värdesätter kunskapen hos människorna kopplade till vår verksamhet och vill ha kul på resans gång. Synergieffekten i att samarbeta är tydlig, tillsammans med formgivare och återförsäljare ska vi hitta nya sätt att tal om och tänka kring tapet.

Vårt showroom där du kan uppleva tapet på riktigt. Med fabriken precis intill.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss