Tillverkning - Ulricehamns Tapetfabrik

Vi tillverkar kvalitetstapeter där hantverkskunnandet är en bärande del av konceptet. För oss är det viktigt att vara en partner som bidrar med idéer och expertis i kombination med en hållbar produktion med fokus på framtiden.

Vi samarbetar bland annat med hotell, butiker, inredare, designers och arkitekter och hjälper till att ta fram allt från enskilda tapeter till hela kollektioner utifrån varje uppdragsgivares förutsättningar och önskemål. I fabriken arbetar ett skickligt team med gedigen kunskap som kan förverkliga dina tapetdrömmar. Hos oss tillverkas små upplagor och stora serier, alltid av hög kvalité och med personlig service.

Har du ett spännande tapetprojekt? Kontakta oss!

info@ulricehamnstapetfabrik.se

Färgprover inför provtryck.
Kolorering är en stor del av processen vid tapettillverkning
Färger provstryks i samband provtryck av ny tapet.
Uppstryk av färg för att hitta den rätta nyansen

Fabriken

Trycktekniker

Verksamheten omfattar en modern maskinpark med traditionella trycktekniker såsom limtryck och screentryck.

 

Limtryck

Limtryck som är det gamla traditionella sättet att trycka tapet. Et äkta hantverk då varje körning är unik. Trycket sker med valsar där mönstret är utskuret och man trycker vått-i-vått vilket ger ett nästan handmålat uttryck. Med denna teknik tillåts färgerna rinna ni i varandra och skapa en lager-på-lager effekt. Djupet och lystern som limtryck genererar är omöjlig att återskapa med moderna maskiner. Det kan uppstå en viss variation i färg och pass men var inte orolig – det hör tekniken till. Oregelbundenheten är en förutsättning för det vackra och levande slutresultatet. Så länge som mönsterpasset stämmer i ögonhjöd påverkar variationerna in helhetsintrycket. Vår limtrycksmaskin kan trycka botten + 7 färger.

”Hanteringen av vår gamla Olbrich-maskin kräver kunskap, engagemang och intresse men även personlig närvaro och känsla. På så vis garanteras bästa möjliga hantverk”

tapettillverkning_limtrycksmaskin
Limtryck är det gamla traditionella sättet att trycka tapet.
Valsar som används vid tapettillverkning i limtryck.
Limtrycksvalsar

Screentryck

Screentryck är ett rotationstryck där man trycker med schabloner och färgen pressas ut genom små, små hål. Man kan trycka väldigt exakta mönster och få ett mycket fint djup. Screentryckmaskinen är unik i sitt slag med 5 tryckstationer. I en standardkörning trycker vi botten + 3 färger, och i sista stationen adderas skyddande lack. Vi erbjuder också dubbelkörningar, där ytterligare färger kan läggas på.

”Med 30 års erfarenhet, fingertoppskänsla och personligt engagemang känner vi till den unika maskinens alla egenskaper, både styrkor och svagheter, och bemästrar dem alla. ”

 

Detaljbild på knappar på maskin i tapetfabriken.
Vi gillar mötet mellan gammalt och nytt
Tapettillverkning i samarbete med Camilla Lundsten.
Vid provtryck arbetar tryckare, designer och färgmästare nära för bästa resultat

Produktfakta

All produktion sker i vår fabrik i Ulricehamn. Vid tryck används bara vattenbaserade färger och lacker, helt fria från PVC, tungmetaller och ämnen som skadar miljön. Inga andra lösningsmedel än vanligt vatten får användas i vår fabrik, och allt avfall från produktion kan återvinnas som energi vid förbränning. Restfärger återanvänds i produktion och energin vi använder vid produktion klimatkompenseras.

Materialet vi trycker på är non-woven.

Non-woven är ett blandmaterial bestående av syntetiska fibrer och uppblandad pappersmassa. Kombinationen gör materialet formbeständigt och lättanvänt. De syntetiska fibrerna kommer från återvunnet material såsom PET-flaskor, och pappersmassan från skog med FSC-certifiering. Non-Woven har ÖK-Tex standard 100 certifiering.

Kontakt

Vi gillar att prata tapet. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Telefon 0321-284 00 eller epost info@ulricehamnstapetfabrik.se

Färg som blandas i tapetfabrikens färgkök.
Kulörer arbetas fram i nära samarbete mellan färgmästare och designer
Vit färg hälls ur en vals och ner i en hink i tapetfabriken.
Alla restfärger återanvänds i produktionen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss