Skräddarsytt med ODDBIRDS - Ulricehamns Tapetfabrik

Skräddarsytt med ODDBIRDS

Camilla från Oddbirds och Joakim från Sibab interiör

På parkeringen utanför Oddbirds lokaler på Tegelbruket i Ulricehamn står det en släpvagn, inga konstigheter. Genom den här gedigna träkåken strömmar rekvisita in och ut på regelbunden basis. Just idag är släpvagnen lastad med en, ändå rätt iögonfallande, stor flygfisk. Runt de välvda metallstängerna som utgör fiskens kropp har någon envetet knutit otaliga färggranna plastband. Tätt surrat om fiskens mage, lättare och ledigare som fransar från vingspetsarna med ett vingspann på totalt fyra meter.

Vi får en pratstund med Camilla Bredin, just som hon står och penslar glasyr på keramik som snart ska brännas. Camilla är medgrundare av inrednings- och designbyrån Oddbirds och har rätt nyligen kommit tillbaka från semestern. Detsamma gäller kollegorna Charlotte, Malin, Marie och faktiskt även flygfisken. Som för bli färdig i tid fick hänga med Camilla till familjens sommarstuga på västkusten. Knytandet utgjorde ett slags terapiarbete mellan salta bad och sena middagar och kommer att pryda sin plats på konstrundan som ges i anslutning till Skaftö Open – Norden största damgolftävling.

innergården på skaftö golfhotell

Där ligger även Skaftö Golfhotell, för vilka Oddbirds och Ulricehamns Tapetfabrik tagit fram fyra skräddarsydda tapeter. Ett hundtandsmönster signerat Noak Bredin i oväntade men lättjobbade färgställningar.

moodboard av Oddbirds
3 färgställningar av tapeten skaftö

Och trots Oddbirds 18 år i branschen var det först när uppdraget att inreda 16 nybyggda hotellrum i skotsk anda som beslutet togs att ta fram en helt egen tapetdesign. På frågan hur det var svarar Camilla:

“Ashäftigt! Att möta andra människor som också arbetar kreativt gör en ödmjuk och glad. Jag skulle kunna spendera resten av mitt liv på studiebesök.”

Tapeten på väggen är skaftö stockevik

Störst intryck, utöver de stora valsarna och att se själva tryckprocessen, gjorde Färgmästare Thomas och hans hängivenhet när det kommer till att få till exakt rätt nyans. Camilla håller upp en smutsrosa kakelplatta jämte en gråbrun brädbit och utbrister hon:

“Som det här till exempel, det ser ju schysst ut ihop, tänker man. Det blir något helt annat överfört till tapet… Thomas är grym.”

Från inspiration till invigning

Kunder som Skaftö Golfhotell hör till Oddbirds favoriter. Med mycket tillit och stor frihet inom tydligt satta ramar arbetar Oddbirds som bäst. Då kan de lösa nästan vad som helst och med lätthet hålla linan från inspiration till invigning. Med resultat som blir därefter; helgjutna rum som blir till en upplevelse i sig. Inspirationen till färgsättningen av dubbelrummen kommer, lite oväntat, från modevärlden. Som enligt Camilla kan vara djärvare i fråga om färgkombinationer och texturmöten än vad inredningsvärlden traditionellt är.

moodboard av oddbirds
Tapet på väggen är Skaftö Rågårdsvik

De genomtänkta och coola outfits som nålades upp på moodboards tidigt i processen fick sedan leda väg genom hela processen. Camilla beskriver rummen som oerhört färgkoordinerade med unika sammansättningar för varje rum. En kombination av rejäla material som ylle och tweed i kombination med mer silkiga skira material i blusar och scarfs gav rummen en manlig och kvinnlig touch. Om kunden var införstådd med alla steg i processen utbrister hon:

“Nej herregud. Men Reine Patriksson litar på oss och vi har gjort stora projekt ihop förut. Vid ett tillfälle kikade han in i ett rum vi höll på med och sa “Jag fattar inte hur dessa färger ska funka ihop men jag litar på att ni snor ihop det.” Och det gjorde vi.”

Restmaterial finns inte

Alla rum på Skaftö Golfhotell är döpta efter en ikon inom golfvärlden och Matilda Petersson har porträtterat dem i sina glansdagar på en golfbana där något avgörande i deras karriär hänt. Rummen på hotellet och även konstrundan i anslutning till Ladies European Tour har, för den invigde, tydliga Ulricehamnsvibbar. Utöver tapeterna finns golvföretaget Bolon representerat, på hotellet och som fjäll och fransar på flygfisken. House of Amanda Christensen – kunglig hovleverantör av manliga accessoarer, har också kommit att spela en stor roll i interiörerna. Men hur?

“Sänggavlarna i rummen är klädda i restmaterial från Amanda Christensens produktion, exklusiva tweedtyger tänkta främst till kepsar fick här en helt annan, ny och större yta att arbeta med.”

Spillmaterial finns liksom inte i Oddbirds värld eller så har de helt enkelt en förmåga att se alltings alternativa potential och ge det ett andra liv.

Tapeterna som togs fram för hotellet är döpta till SKAFTÖ och att Oddbirds hade kul i processen framgår tydligt. Det är tacksamt då sådana här nydanande och samverkande case också hör till Ulricehamns Tapetfabriks absoluta favoriter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss