Petra Wester Norgren tolkar Morning Blush Lineup - Ulricehamns Tapetfabrik

Petra Wester Norgren tolkar Morning Blush Lineup

När keramikverkstaden bytte ort och den nya lokalen råkade ha ett skyltfönster ut mot storgatan, vaknade formgivaren Petras slumrande dröm om en egen butik till liv. Själv kallar hon det för typiska, och tungvrickande – “småbarnsförälderfasoner.” Det att plötsligt vilja göra allt när det finns som minst tid.

Wester Studio är ett annorlunda och välkommet inslag i vår sjönära stad. Stämningen är lika konceptuell som snäll. Det finns en förlösande lekfullhet i allt Petra tar sig för men också en egensinnighet. Ett uppfriskande tvärtom-tänk vad gäller öppettider och krav på tillgänglighet. Petra fredar sina egna behov av balans och visar därigenom att det faktiskt går. Också för andra! Vi ser det som ett modigt och inspirerande exempel i vardande.

Behovet av “ett eget rum” är ytterligare något vi tror fler kan relatera till. Liksom lockelsen i att låta sina olika stilar (för visst kan man ha flera!) få fritt utlopp men på skilda platser.

Läs mer om Petra, magkänslan, studion och valet av randig tapet här.

Hej Petra! Vem är du?

Petra, maken Daniel och lille Martin på en festivalspelning i Portland, USA. För övrigt sonens turnépremiär.

Jag är född 1983, uppvuxen på landsbygden några mil utanför Borås, med hästar, hundar, katter, cowboys och indianer. Jag gick även 9 år i samma klass som min nuvarande, musicerande make Daniel Norgren, som jag levt med i snart 18 år.

För 2,5 år sedan fick vi en son som vi döpte efter vår gamle hyresvärd Martin, vars hus i Rude vi nyligen blev lyckliga ägare till.

Din Studio/Butik ligger i Ulricehamn, vad händer där?

“Det är min verkstad, min fristad, mitt lilla palats och min koja“

Wester Studio ligger numera på Tegelbruksgatan 4 i Ulricehamn. En “stad i staden.”
Kvinnostaken från Klyfta. Keramikprojektet som Petra och illustratören Ida Brogren ligger bakom.

Där samlar jag alla min uttrycksformer. Det är min verkstad, min fristad, mitt lilla palats och min koja. Det är även, ibland, en konceptuell butik för besökande med fokus på lokalt hantverk, second hand och hållbara produkter.

Butikens öppettider är ovanliga. Hur tänker du kring vår tids krav på tillgänglighet?

“Det finns ett värde i att varken vara tillgänglig jämt eller
utbytbar direkt”

Idag ska allt vara tillgängligt precis hela tiden. Det är väldigt bekvämt men i det bekväma tappar vi något annat. Det finns ett värde i att varken vara tillgänglig jämt eller utbytbar direkt. Ett värde i att behöva vänta och längta lite.

Jag har så svårt för att vara “säljig”. Jag vill inte trycka upp saker i folks ansikten med lockande priser och Black Friday-hysteri. Jag vill att något annat lyser igenom – en lust. En lust som smittar av sig till att vilja betala för något som man tar med sig hem o tycker om, förhoppningsvis länge.

Jag har lyxen att inte behöva, eller kunna, ha min butik öppen lika mycket som andra butiker. För mig handlar det om att hitta en balans, i att sälja kontra att vara inspirerad och hållbar, på flera plan.

Du var på väg att posta paket när vi pratade i telefon. Är butiken strikt fysisk eller finns det andra sätt att handla?

Vy från studion.
Växtfärgad återvunnen body.

Jag har en webshop som drivs i samma anda som min butik. Den finns där som ett komplement och får min uppmärksamhet när jag har tid och lust: www.westerstudio.com

Ditt uttryck går igen i allt du tar i. Oavsett material. Hur tänker du när du inreder studion?

I början var jag tvungen att begränsa mig rent stilmässigt för att få något gjort, och för att få ihop det med second hand + nya produkter utan att det skulle kännas som en loppis eller en dammig hantverksbutik.

Jag inspireras av de konceptbutiker vi besökt på turnéer i Kalifornien och Japansk minimalism men jag dras också till objekt med en ofiltrerad ärlighet. Skavanker och en aning skevhet kan va en fin kontrast i det annars snälla.

För att få en ram att förhålla mig till plockade jag mina favvo-färger – jordiga naturfärger plus en persikofärgad rosa nyans. Färger som hängt med sedan barndomen.

Berätta mer om din relation till färgen rosa.

“Jag kan bli så glad och varm av en perfekt nyans av rosa”

Rosa är min trygga färg som funnits där sedan för evigt, jag kan bli så glad och varm av en perfekt nyans av rosa. Det lustiga är att jag tycker inte att jag klär i den, men jag dras till den oavbrutet.

Kanske har det att göra med barndomen på 80-talet, My Little Pony, något undermedvetet, mammas hud kanske? Men färgen rosa kan även vara ful på rätt sätt i rätt sammanhang! Den kan vara allt. Passa med allt.

Du är pricksäker när det kommer till färg. Vad tycker du egentligen om tapeter?

Jag älskar tapeter! Jag äter tapeter till frukost! Nej, men jag har faktiskt tapetserat 5 rum i vårt hus och fler är på gång.

Till mönster har jag en lång kärleksrelation. Jag påbörjade till och med en utbildning på Textilhögskolan bara för att lära mig göra mönster. När det sen skulle läras ut en massa textilt, som inte alls lockade mig, hoppade jag av. Så mönster – mums!

Såg du en glimt av produktionen när du var uppe i fabriken och hämtade dina rullar?
Ja, jisses, vilka maskiner och så mycket historia där. Ett lustig sammanträffande är att min pappa nyligen varit hos er och mekat med en av era maskiner. Och kul med färg i stora hinkar… Man vill hoppa i!

Du valde att arbeta med en av våra randiga tapeter, vad tog du fäste på i den?

“Cirkus var inte långt borta. Lekfullt men inte för mycket pajas”

Den är ju för det första rosa, så redan där hade den mig i sitt grepp, sen kom själva ledorden ganska naturligt med de stora ränderna mot den vita bakgrunden så va Cirkus inte långt borta. Lekfullt men inte för mycket pajas.

Förberedelser och potatistryck på linnetyg.

Eftersom jag har en son som älskar Pippi så kikade hon in titt som tätt med inspiration. Ytan jag valde gjorde även sitt med möjligheter att leka med randen och rummet på ett annat sätt.

Moodboard Petra Norgren wester
Petras moodboard. Ett visuellt styrmedel.
Jenny Zetterman, modellen från fotografierna, har passande nog gått Cirkusgymnasium.
Den randiga tapeten heter Morning Blush Lineup och är från Ulricehamns Tapetfabriks egna sortiment.

Jag ville göra något annat än en vanlig rums-fotografering och byggde ett rum i rummet som jag tapetserade, detta rum står nu kvar och mitt Plant corner får tillfälligt flytta.

Ditt “Plant corner”? Vad är det för en plats?

Det är en rolig yta i min studio, man får liksom klättra upp och gå lite framåtböjd. Jättebra träning för låren och baken upptäckte jag efter 3 dagars förberedande. Det känns som en yta gjord för lek.

Känslan i studion lyckas vara både konceptuell och snäll. Inreder ni ert egna hem på samma sätt?

“Plast kommer sällan in i huset och vi har fler växter än prydnadssaker”

Hemma finns inga strama paletter som i studion. Hemma är det hej vilt och ganska bohemiskt om man skulle hitta ett beskrivande ord. Jag älskar gammalt och nött, saker med en historia. Plast kommer sällan in i huset och vi har fler växter än prydnadssaker.

“Jag ligger sömnlös och tänker ihop kombinationer av tapet och färger”

Just nu genomgår huset en förändring i och med att vi nyss köpt det. Rum för rum får en ny skrud, det är galet kul. Jag ligger sömnlös o tänker ihop kombinationer av tapet och färger.

Men det är även skönt att få gå loss med konceptet i butiken. Det blir som två olika världar och båda en spegling av min smak, som får spreta.

Vad längtar du mest efter när vi kollektivt tuffat oss genom pandemin?

På denna halvvåning torkades virke då byggnaden användes som möbelfabrik.
Petra vill skapa ett hem där man kan leva och röja runt. “Inte bara bo i något museum, men omge sig med saker man gillar.”

“Jag tror jag har lärt mig att stressa mindre detta året. Jag hoppas det.”

2020 har varit ett bra år ändå, för vi har varit hemma på gården. Hemma en hel sommar, det va längesedan. Och saker har fått ta tid, det va också längesedan. Jag tror jag har lärt mig att stressa mindre detta året. Jag hoppas det.

Det jag längtar mest efter är nog att få resa igen, det ger så mycket. Nya intryck och att få längta hem. Och såklart livemusik, och ha stora fester hemma på gården.

Vilket är ditt nästa eventuella tapetprojekt?

Jag ska renovera en garderob, en sån där garderob med snedtak som finns gamla hus. Där tänker jag gå loss med någon tapet som kanske “gapar” lite mer, något vågat. Det ska bli kul.

Är du nyfiken på tapeten Morning Blush Lineup som Petra använt så hittar du den här.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter, inspiration och uppdateringar från oss